Nummer 2:

Hotel California is voor velen dat liedje dat aan ieder kampvuur door een gebrekkige gitarist moet worden omgepingeld tot een allerberoerdst hondennummer. Aan alle gebrekkige gitaristen aan een kampvuur zou ik dan ook willen zeggen: “Sterf! Of flikker die gitaar in het vuur!”


De perfecte popsong

De Eagles beginnen als begeleidingsband van Linda Ronstadt, maar al snel vinden ze hun eigen weg. Als de band in 1975 zo’n vijf jaar bestaat en is uitgegroeid tot een van de grootste bands ter wereld besluiten ze dat ze moeten gaan werken aan de ‘perfecte popsong’. Ze hebben net een verzamel-lp uitgebracht en daarop is te horen dat hun muziek in de loop der jaren veranderd is van onschuldige country in de stoerdere rock. Ook komt er een ruigere levensstijl bij de heren om de hoek kijken: drank, drugs en vrouwen zijn niet meer aan te slepen.

De Eagles hebben zelf ook wel door dat hun levensstijl en status is veranderd en ze weten ook dat die veranderingen hun tol gaan eisen. Dat gevoel proberen de mannen te vangen in Hotel California. De titel is een metafoor voor het leven in de grootste entertainmentindustrie ter wereld: Los Angeles. Het nummer toont de donkere kant van die industrie waar artiesten naar toe komen om een ster te worden. Ze nemen er slecht betaalde rotbaantjes aan in de hoop om door te breken. Ze dromen van geld, geluk, roem en alle luxe die een mens zich kan voorstellen, maar raken aan de drugs of drank, leven vol ongeluk en verdwijnen dan net zo snel weer als ze gekomen zijn. Ze zijn er slechts voor korte tijd, net als in een hotel.

Maar voor dit allemaal op papier of liever nog op band staat, maken de Eagles moeilijke opnamesessies door. In het begin vinden Don Henley en Glenn Frey de compositie van Don Felder maar niks. Ze zien niks in de demo die nieuweling Felder heeft opgenomen met zijn twaalfsnarige gitaar. Op die demo is de solo te horen met die nu een van de bekendste ter wereld is. Felder krijgt echter te horen dat ze niets konden met die “Mexicaanse reggae”. Gaandeweg beginnen de andere bandleden toch iets te horen in de demo en werken het nummer verder uit. Zowel de single als het gelijknamige album worden in 1976 een wereldsucces. Dat succes wordt de heren te veel en de band knalt in 1980 na diverse ruzies uit elkaar. Pas in 1994 leggen de Eagles hun ruzies bij en geven een live-optreden. Hotel California wordt dan live opgenomen en zorgt voor nieuwe faam voor de band.

KEYLINE: “You can check out anytime you want, but you can never leave”


Bronnen:
Felder, D. & Holden, W. (2009). Heaven and Hell: My Life in the Eagles (1974-2001). San Francisco: John Wiley and Sons
Eliot, M. (2004). To the limit: the untold story of the Eagles. New York: Da Capo Press
Allmusic
Fansite van de Eagles
Officiële website van de Eagles
Songfacts
Wikipedia




TOP 5 by Jonnie Muis

Youtube Tip

Dan ook maar meteen die reünie versie waarvan de heren gezworen hadden dat die er nooit zou komen. Hotel California live tijdens het "Hell Freezes Over" optreden uit 1994.